Ilotulitus ja ilotulitteet

Posted by | kesäkuu 10, 2014 | Yleinen | No Comments

Ilotulitus, miten se tehdään?

Monia varmasti kiinnostaa miten ilotulitus tehdään? Moni ei varmasti ole tullut ajatelleeksi miten iso työ ilotulituksen takana on. Itse ilotulitus kestää yleensä 3-15 minuuttia ja sen takana on usein vähintään yhtä monta tuntia työtä kuin mitä ilotulitus kestää.

Ilotulituksen rakentaminen alkaa sen suunnittelusta. Tätä voi verrata vaikka pieneen rakennusprojektiin. Sekin vaatii aina hyvän suunnitelman ja hyvin suunniteltuhan on vanhan sananlaskun mukaan puoliksi tehty ja se pätee tässäkin.

Laitan tähän väliin vähän linkkiä videoon, jossa näytetään miten isossa maailmassa tehdään isoa ilotulitusta.

https://www.youtube.com/watch?v=I6JsLv3oKYQ

 

Tuollaisen ilotulitukse rakentaminen viekin sitten jo jopa päiviä tai viikkoja ja siihen tarvitaan iso määrä käsipareja. Tuollaisesta vaan pääsee vähän jyvälle työmäärästä mikä pienenkin ilotulituksen takana on ennekuin taivalle saadaan mitään.

Ilotulituksen ampujan on aina ajateltava yleisön ja ampujien, sekä ympäristön ja rakennusten turvallisuus. Väärin käytettynä ihan jo kuluttajalle myytävät ilotulitteet voiva olla hengenvaarallisia, puhumattakaan isommista ilotulitteista.

Linkittämästäni videostakin näkee, että ilotulitus vaatii runsaasti telineitä ja niiden tuentaa, jotta mikään ammuntaputki tai teline ei pääse tulituksen aikana kaatumaan ja aiheuttamaan vahinkoa.

Tässä 3-4" tähtipommien ammuntatelineitä. Nämä vielä usein kiinnitetään laudalla toisiinsa jotteivat varmasti kaadu. Talvella voi tuentaan käyttää lunta silloin kun sitä on.

Tässä 3-4″ tähtipommien ammuntatelineitä. Nämä vielä usein kiinnitetään laudalla toisiinsa jotteivat varmasti kaadu. Talvella voi tuentaan käyttää lunta silloin kun sitä on.

 

Tässä 6" putkia.

Tässä 6″ putkia.

 

Padoille tehty teline. Ei pääse mahdoliset "sivulaukaukset" karkaamaan ampujien tai yleisön päälle.

Padoille tehty teline. Ei pääse mahdoliset ”sivulaukaukset” karkaamaan ampujien tai yleisön päälle.

 

 

Itse ilotulituksen suunnittelu ja toteuttaminen onkin oma teiteenlajinsa, jossa tietysti huomioidaan tilaaja-asiakkaan toiveet, ammuntapaikka, keliolosuhteet ja käytössä olevat tuotteet. Mikään ilotulitus ei varmastikaan ole täysin samanlainen. Siinä se hienous piileekin. Aina on jotain uutta nähtävää ja koettavaa.

Ilotulituksista ylipäätään on paljon videoita esim. YouTubessa ja itsekin olen niitä sinne pyrkinyt kuvaamaan ja lisäämään. Ilotulituksen kuvaaminen on taas oma tekniikkansa ja siinä riittää itsellekin opeteltavaa vielä paljon. Jos sinulla lukijana on hyviä ilotulituskuvia tai linkkejä hyviin videoihin, otan niitä mielelläni vastaan, yhteystiedot löydät tämän artikkelin lopusta.

ilotulitus

 

Oletko sinä kiinnostunut ilotulituksesta? Ilotulitus sopii oikeastaan juhlaan kuin juhlaan, toki kannattaa huomioida se että ilotulitus vaatii vähintään hämärän ja mielellään pimeän illan jotta se kunnolla pääsee oikeuksiinsa.

Huomioithan että ilotulitus voidaan ampua myös kirjaimellisesti veden päälle käyttämällä tähän kehiteltyjä tuotteita, ns. vesipommeja.

 

Suomen Pyrotekniikka Ay järjestää ilotulitukset avaimet käteen kaikkialla Suomessa. Tarvitsemme tarjouksen tekemiseen käytössä olevan budjetin, ajankohdan ja ammuntapaikan tiedot.

Pyydä tarjous:

 

Timo Ruokolainen

Suomen Pyrotekniikka Ay

0405199694

timo.ruokolainen (at) suomenpyrotekniikka.fi

 

Leave a Reply